Biografia

Míriam Escurriola Peña

Llicenciada en Interpretació per l’Institut del Teatre i en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Signa aquest 2018 la direcció i dramatúrgia de la peça “Ibsen Afrerpop. Un tribut a Hedda Gabler” amb La Haus Cia. estrenada el Teatre de L’Escorxador de Lleida. Tanbé la co-creació i dramatúrgia de “La ciudad es un círculo” amb Unicornios Gordos (propera estrena dins el programa Kinètic de la Sala Sandaru).

Treballa com a directora i creadora per la companyia Les Impuxibles amb la Clara i l’Ariadna Peya sota els llenguatges contemporanis de la dansa-teatre, la música en directe i el videoart. El 2015 estrenen “Limbo” (Teatre Gaudí, Firatàrrega 2016 i Sala Beckett 2017) i anteriorment els muntatges “Mrs. Death. Un Diàleg amb Espriu” i “(A) Murs. A love story”. Consolidant així una trajectòria després de la repercussió artística seu primer projecte amb la companyia, “Tot és Fum” (IPAM / Festival Grec 2013).

Recentment també com a directora signa la direcció escènica “Com Panys. 10 anys del Brossa Quartet de Corda” dins el Festival Grec 2016 al Mercat de les Flors. I anteriorment amb el Brossa Quartet de Corda i la cantant Judit Neddermann el “Viatge d’hivern” de Schubert al Petit Palau de la Música Catalana, 2015.

Com a intèrpret l’hem pogut veure en els darrers muntatges amb “El miracle d’Anna Sullivan” (2017, Teatre del Raval) i anteriorment amb “Viure sota vidre” (Círcol Maldà i Sala Beckett 2014) amb laCosa.

Anteriorment com a intèrpret i co-directora a la creació col·lectiva “Gènesi... una idea d’Europa” amb OnStage (temporada 2012 al Teatre del Raval i Premi al Millor Espectacle de la MTB 2.0). I com a adjunta a la direcció a “El projecte dels bojos” amb La Barni Teatre (Teatre Almeria, 2011). Ha dirigit la jove companyia La Hydra en dos muntatges; “L’últim dia de febrer”,Garaje Lumière (Madrid, 2012) i Nau Ivanow (BCN, 2013) i “Utilitat programada” (amb dramatúrgia de Marc Rosich) al Tantarantana Teatre, 2015.

Com a intèrpret dins la seva trajectòria ha treballat amb diversos textos i directors contemporanis:
“Bastards”. Dir: Cristina Raventós. Temporada 2011-2012. Teatre del Raval.
“La fàbrica de la felicitat”, de Jordi Faura, Dir: Abel Coll. Teatre Tantarantana. 2009.
“Darrera versió, per ara” de Manuel de Pedrolo. Dir: Jordi Faura I Abel Coll. SGAE. 2009.
“El coronel ocell”, de H. Boytchev, Dir: Martí Torras. Teatre del Raval. Mostra de Teatre de Barcelona, 2008.
“Cabaret Incívic”, Cia. Incívica. Sala Triángulo, Festival Simulacro 08, Madrid i FIB, Festival de Benicàssim, 2008.
“La Paradise Band”, Dir: Mercè Vila Godoy. Dramatúrgia: Cristina Clemente. Espai Lliure, Teatre Lliure, 2007.
“L’Esvoranc”, de Josep Maria Miró. Direcció: Martí Torras. Teatre del Raval, XII Mostra de Teatre de Barcelona, 2007.
“The night of the Kings”, Cia. Commedia de Babel. Assistència Carlo Boso. França i MASQUE festival de teatre, Helsinki, Finlàndia. 2007.
“Sis ocinistes i un lloro” de Jordi Oriol. Dir: Jordi Oriol, Teatre Romea, 2006. “La mujer franquicia” de Raquel Tomàs. Sala La Planeta, Temporada Alta, Girona. 2006.

La seva faceta com a creadora l’ha fet partícip de la creació “Cabaret incívic “, de” Wamba Va “de J. Pedrals, G. Altaió, I. Escofet i M. Sales i de diverses càpsules de creació com a artista resident d’AREAtangent. És fundadora de la Cia. Las Perras, on és creadora i intèrpret de “Peligro: prohibido el paso” i “Odio, odio bastante” (Premi Especial del Jurat a la X Mostra de Teatre de Barcelona).

En televisió ha participat en les sèries “Ciencia Forense” La 2-TVE, les sit-com “Casting”, “Contactes Xtranys” i “Xtranys” per a la XTLV i en la sèrie “De moda” de TV3. En doblatge ha treballat doblant en català, castellà i espanyol llatí les sèries “El Dr. W”, “Flying Squirrels” i “Tin & Tan” (Magoproductions / TV3-K3 / TVE / Señal Colombia )